Followers

Monday, June 20, 2011

CHICKEN AND MUSHROOM BRUCHETTA

Salam peeps,
Dah lame gambar si bruchetta enak ni dok terperap dalam draft.. Selalu je ahkak kau ni forgot nak edit the recipe of benda alah kat bawah ni...heee.. Sorry olll..( tetiba feeling macam ramai je yang baca blog sememeh ni)...kononnye la..






Okay la, kita proceed dengan resepi nya but ahkak takde resepi yang accurate tau..ahkak main cecampak je dalam periuk tu.. Eh ni kenapa tetiba membahasakan diri sendiri ahkak ni?? Feeling old?eh. ;p

Bahan-bahannya adalah:

Chicken breast




Ground blackpepper





Celery atau dalam bahasa malaysia nye saderi





Bawang besar





White button mushroom




Chicken stock cube





Whipping cream




French loaf




1. Chicken breast tu poyong dadu. Gaulkan dengan blackpepper and garam secukup rasa. Then saute/goreng dengan olive oil..kejap je,jangan sampai garing. Lepas tu angkat letak tepi dulu.

2. Guna frying pan sama yang saute ayam tadi, celery and onion tu potong dadu, then tumis dengan olive oil atau minyak ape pun boleh jerr.

3. Then, campak la mushroom yang telah di-slice nipis2..kacau sampai kaler brown light2 gitu okey babeh.. Lepas tu boleh letak garlic sket..

4.Tuang air ke dalam periuk tadi lebih kurang 250ml-300ml gitu la..pandai2 la kamu agak yer.. N masukkan 1 cube chicken stock.kalau takut masin cuba letak half dulu then rasa... So kalau nak masin lagi sila tambah la yer.

5. Masukkan ayam tadi.. Lepas tu boleh tambah tepung gandum lebih kurang 1/2 sudu @ 1 sudu besar gitu untuk pekatkan lagi sos tu..kacau.

6. Tuang whipping cream. Pandai2 la agak yer..ahkak pun main hentam je taruk.kacau sampai pekat sket..tutup api.(tu pun kena cakap eh?)

7.french loaf tu potong serong2... Sapu butter sket then scoop la chicken n mushroom tadi..lepas tu tabur dengan mozarella cheese then baked for a few minutes sampai cheese tu cair..

8. Lepas tu boleh ngappp la, ape lagi kan..heeee



- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment